Cele mai frecvente GREŞELI în bucătărie. Cum să le corectezi

Până şi cei mai experimentaţi bucătari au momentele lor de coşmar în bucătărie… Ba fierb prea mult pastele, ba uită să condimenteze mâncarea, ba “caramelizează” fructele în sare, şi nu în zahăr… Să recunoaştem, i se poate întâmpla oricui!

Crezi că să încurci sarea cu zahărul este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla? Nici vorbă… Sunt alte “scăpări” mult mai grave… Important este să le identifici la timp şi să le corectezi, acolo unde este posibil. Dacă reţeta este compromisă în totalitate, însă, ia-o de la capăt!

Care sunt cele mai frecvente greşeli în bucătărie? Iată ce scrie cookinglight.com:

1. Găteşti fără să guşti mâncarea

Rezultatul? Gustul mâncărurilor va rămâne tern, iar textura va fi neatrăgătoare. Pentru marea majoritate a bucătarilor, condimentele se pun din ochi, experienţa spunându-şi cuvântul. Bucătarii începători, însă, nu au succes în astfel de jonglerii. Crezi că numai bucătarii amatori compromit reţetele? Nici vorbă… Tim Cebula, un bucătar renumit, mărturiseşte că a servit la un dineu important un soi de ananas care pur şi simplu refuzase să se caramelizeze. Într-un final, şi-a dat seama că a folosit la “caramelizat” sare, şi nu zahăr!

2. Începi să găteşti fără să citeşti reţeta în întregime

Desigur, bucătarii de top gătesc şi cu ochii închişi, bazându-se pe cunoştinţe, intuiţie şi simţuri. Un bucătar aflat la început de drum, însă, riscă să compromită întreaga reţetă dacă nu o citeşte în întregime înainte de a-şi pune şorţul… Aşadar, înainte de a te apuca de gătit, citeşte reţeta în întregime, cel puţin o dată, apoi pregăteşte-ţi ingredientele şi înşiră-le în castronaşe, pe blatul de lucru. Porneşte focul şi abia apoi apucă-te de treabă! Şi crede-ne pe cuvânt: n-ai vrea să-ţi sune musafirii la uşă tocmai când vezi că friptura trebuia să fie lăsată la marinat cel puţin o oră…

3. Dai apa în clocot, deşi reţeta spune doar s-o fierbi

Este una dintre cele mai des întâlnite greşeli în bucătărie. Cum faci diferenţa între cele două procese? Când din apă se desprinde o bulă de aer la 1-2 secunde, apa este fiartă. Când bulele sunt mai dese, înseamnă că apa a început să dea deja în clocot. Diferenţa poate compromite în întregime reţeta.

4. Încălzeşti prea mult ciocolata

Rezultatul? În loc să obţii o cremă moale, delicată, de o consistenţă atrăgătoare, vei avea o ciocolată tăiată sau nisipoasă. Care este cea mai bună metodă de a topi ciocolata? Încălzeşte-o uşor şi amestec-o periodic, până se înmoaie. CITEŞTE MAI MULTE despre cum să topeşti ciocolata AICI.

Cea mai rapidă metodă de a topi CIOCOLATA. Tehnica bucătarilor profesionişti

5. Foloseşti unt prea moale

Fursecurile vor fi prea moi şi se vor împrăştia, iar prăjiturile vor fi prea dense. Lasă untul să se încălzească treptat, la temperatura camerei, 30 până la 45 de minute înainte de a-l folosi. Nu-l topi în cuptorul cu microunde! La temperatura potrivită, untul ar trebui să cedeze uşor sub presiunea degetului. Untul prea moale nu se va bate cremă cu zahăr, aceasta fiind o etapă extrem de importantă pentru prăjituri, dacă vrei un blat pufos.

Unde greşeşti când faci PLĂCINTĂ CU MERE. Trucuri pentru un desert perfect
 
Cum să faci OMLETA PERFECTĂ. 5 paşi simpli pentru un rezultat garantat
 
Opt paşi simpli pentru un piure de cartofi perfect
 
Unde greşeşti când faci French toast? Cele mai bine păstrate secrete ale bucătarilor
 
Cum să faci cel mai bun risotto. Secretele unui orez perfect
 
Cele mai frecvente greşeli în bucătărie. CHIFTELUŢE din carne – tehnicile bucătarilor de top
 

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply