CRUDE VS. GĂTITE. Cum sunt mai sănătoase legumele?

Mâncarea pregătită în casă, din ingrediente simple, proaspete, de înaltă calitate nutriţională, asigură vieţii o sănătate durabilă. În plus, îmbinarea corectă a alimentelor şi împărţirea lor în trei mese principale încetinesc vizibil îmbătrânirea organismului.

Fără cunoştinţe de nutriţie, simplul proces de gătit al alimentelor poate genera, în unele cazuri, probleme extrem de grave pentru sănătate.

Se ştie, legumele reprezintă o sursă inepuizabilă de vitamine şi substanţe minerale. Prepatate haotic însă, îşi pierd o bună parte din proprietăţi.

V-aţi întrebat vreodată cum este cel mai bine să consumaţi legumele pentru a beneficia de întreg conţinutul nutriţional? Dieteticienii avertizează: anumite legume îşi păstrează valorile nutritive numai în stare crudă, în timp ce altele au nevoie de o sursă de căldură pentru a scoate ce este mai bun din ele. Dar să le luăm pe rând:

Sparanghel – gătit

Gătit la aburi (prin înăbuşire, fierbere în aburi sau la bain-marie), sparanghelul îşi măreşte proprietăţile de prevenire şi tratare a cancerului.

Sfeclă – crudă

Prin gătit, sfecla pierde 25% din cantitatea de acid folic. Sfecla este renumită pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului, dar şi pentru stimularea ficatului şi rinichilor.

Broccoli – crud

Broccoli are puternice proprietăţi anticancerigene. Gătit însă, acestea se pierd.

Ciuperci – gătite

În contact cu focul, indiferent dacă sunt făcute la grătar, sotate sau fierte, ciupercile îşi cresc cantitatea de potasiu, contribuind astfel la dezvoltarea muşchilor.

Ardei gras – crud

Vitamina C se pierde în momentul în care ardeii sunt gătiţi la peste 180 grade C.

Spanac – gătit

Consumat uşor aburit, veţi absorbi mai mult calciu, fier şi magneziu.

Roşii – gătite

În mod surprinzător, dacă sunt consumate astfel, corpul va absorbi mai mult licopen, substanţă care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase.

Usturoi – crud

În timpul preparării termice, substanţele prezente în usturoi care relaxează vasele sangvine îşi pierd considerabil din calitate.

Tags: , , ,

One Response to “CRUDE VS. GĂTITE. Cum sunt mai sănătoase legumele?”

  1. adriana
    November 13, 2013 at 7:58 am #

    alimente sanatoase

Leave a Reply